top of page

Умови, які потрібно створити для оптимального розвитку творчих здібностей дитини

 

Корисні рекомендації учителеві, розроблені американським психологом Дж.Гауеном

 

  1. Створіть дитині затишні й безпечні психологічні умови для пошуків.

  2. Підтримуйте здатність дитини до творчості й висловлюйте співчуття при невдачах. Уникайте негативного оцінювання творчих ідей дитини.

  3. Терпляче сприймайте найдивовижніші її ідеї, уважно ставтеся до будь-яких запитань дитини. Намагайтеся відповідати на всі запитання, навіть якщо вони здаються безглуздими. Поясніть, що на більшість її запитань не завжди можна одразу відповісти. Для цього потрібен час і терпіння. Дитина має навчитися перебувати в інтелектуальному напруженні.

  4. Надавайте дитині можливість побути на самоті. Надмірне опікування заважає творчості. Бажання і цілі дітей належать їм, отож інколи допомога вчителя може сприйматись як “порушення кордонів” особистості.

  5. Допоможіть дитині створити систему цінностей на основі не лише власних поглядів, а й думок інших людей.

  6. Створіть дитині умови для задоволення основних людських потреб (почуття безпеки, поваги до себе і навколишніх), оскільки людина, енергія якої спрямована лише на це, має менше можливостей сягнути високого рівня розвитку.

  7. Знайдіть слова підтримки для нових творчих починань дитини, не критикуйте її перших починань, навіть невдалих. Щиро ставтеся до дитини.

  8. Допомагайте дитині стати “поміркованим авантюристом”, іноді покладатися на ризик та інтуїцію: найімовірніше, що саме це допоможе зробити справжнє відкриття.

  9. Підтримуйте необхідну для творчості атмосферу, допомагаючи уникнути несхвалення навколишніх, соціальних негараздів, негативної реакції однолітків. Дитина, позбавлена позитивного творчого виходу енергії, може спрямувати її в небажаному напрямі.

  10. Допоможіть дитині знайти собі товариша за віком і з такими самими здібностями, що й у неї, аби позбутися самотності та дефіциту спілкування.

bottom of page